incatrail

Финансовият консултант по същество е същото като финансовия съветник. Те често предлагат редица услуги, като финансовите им съвети се основават на специфичните нужди и цели на клиента. В някои случаи финансовият консултант може да има повече опит във финансовото планиране от типичния финансов съветник. Финансовите консултанти обаче обикновено предоставят и инвестиционни услуги. За да намерите финансов съветник или консултант във вашия район, опитайте безплатния инструмент за съвпадение на SmartAsset.

Какво е финансов консултант?

„Финансов консултант“ е малко остарял термин, който до голяма степен е заменен с термина „финансов съветник“. Финансовите консултанти могат да работят във фирма или като самостоятелно зает изпълнител, а техните клиенти могат да бъдат фирми или физически лица.

Накратко, финансовите консултанти предлагат персонализирани съвети, за да помогнат на инвеститорите да изградят богатство. Те могат да предложат финансово планиране, да идентифицират подходящи инвестиции и да ръководят застрахователни решения. Те често ръководят покупко-продажбата на инвестиции, като акции и облигации, от името на своите клиенти. Някои може да продават и финансови продукти.

Финансовият консултант обикновено се среща с клиенти, за да оцени финансовото им състояние, преди да направи препоръки. Всеки път, когато клиентът претърпи значителна промяна в живота (брак, смяна на работата, пенсиониране), той вероятно ще поиска друга среща.

Консултантите отделят време и за маркетинг на бизнеса си. Те често пътуват и работят извън нормалното работно време, за да се съобразят с графиците на своите клиенти.

Какво правят финансовите консултанти и финансовите съветници?

Финансовите консултанти или съветници предлагат на клиентите общ анализ на техните финанси. Те разбиват различни аспекти от финансовия живот на клиента, включително активи, разходи и приходи, и им помагат да създадат финансов план за постигане на различни видове цели. Тези цели могат да бъдат фокусирани върху конкретни етапи като закупуване на жилище, преместване в различен град, пенсиониране и заплащане на образованието на внуче.

Трябва също да отбележите, че финансовите консултанти или съветници предлагат на клиентите различни видове услуги в зависимост от тяхната специализация. Като пример, сертифициран финансов плановик помага на клиентите в много области на финансовото планиране, включително данъци, пенсиониране, планиране на имоти и застраховане. Но дипломиран финансов анализатор се фокусира върху управлението на портфейла и финансовия анализ.

В допълнение към личните финансови консултанти или съветници, robo-съветниците са евтини алтернативи за управление на портфейла за клиенти, които се опитват да изградят своето портфолио. По принцип финансовите консултанти или съветници начисляват по-високи проценти в таксите, когато клиентите имат по-малко активи под управление.

Но ако се нуждаете от по-изчерпателен съвет за финансово планиране, работата с консултант или съветник онлайн може да бъде среден вариант. Те обикновено са по-скъпи от робо-съветниците, но са по-достъпни от личните съвети. И те предлагат широк спектър от услуги, включително управление на инвестиции и финансово планиране, за различни специализации.

Когато наемате финансов консултант или съветник, трябва да работите с консултант само срещу заплащане, което означава, че клиентите им плащат директно и те не правят пари от комисионни. Ако вашият консултант или съветник получава пари от комисионни, попитайте ги за тяхното доверително задължение.

Какво е финансов консултант?

Термините финансов консултант и финансов съветник са почти синоними. Всъщност много финансови съветници всъщност се наричат ​​консултанти.

Както финансовите консултанти, така и финансовите съветници помагат на другите да вземат образовани финансови решения, особено инвестиционни решения. Много от тях са експерти в цялостното финансово планиране. Вероятно ще трябва да проучите образованието, опита и сертификатите на финансовите съветници, за да разграничите кой е подходящ за вас.

Както консултантите, така и съветниците може да са учили икономика, счетоводство или финанси в колеж. Не е необичайно да печелят MBA и много от тях притежават разширени сертификати. Едно от най-високо ценените сертификати е обозначението на сертифицирания финансов плановик (CFP), но има много други ценни.

Например, наименованието на дипломиран финансов консултант (ChFC) е въведено през 1982 г. като алтернатива на CFP. Институтът за финансови консултанти издава обозначения за ChFC, след като кандидатът е завършил пет онлайн модула, е направил 20 часа продължаващо обучение и е преминал онлайн тест.

Основната учебна програма за обозначенията на CFP и ChFC е една и съща, но сертификациите за ChFC изискват няколко допълнителни избираеми курса по финансово планиране. Определянето на консултант не изисква изчерпателен изпит на борда, както е предназначението на CFP. Както CFP, така и ChFC са квалифицирани да анализират финансовото ви състояние и да дават съвети.