incatrail

Задължения на финансовия консултант

Ако имате широко разбиране за финансите, как функционира фондовият пазар и различни други икономически инструменти, може да сте подходящи на позицията на финансов консултант. Общите работодатели включват банки, застрахователни компании, ипотечни кредитори, брокерски фирми и инвестиционни компании. Финансовият консултант би могъл с достатъчен опит да премине на ръководна позиция, като например клон или мениджър на област.

Обучение и обучение на финансов консултант

Финансовите консултанти обикновено имат бакалавърска степен по финанси, икономика, бизнес или свързана дисциплина. Новите служители трябва да очакват значителен период от обучението на работното място, за да се запознаят изцяло с теми като планиране на имоти, управление на портфейли, данъци и анализ на риска. Те също така ще се нуждаят от конкретни лицензи, регистрации и сертификати въз основа на фактори като това, което продават и къде се намира техният работодател.

Перспективите за кариера могат да се подобрят, като станете сертифициран финансов плановик (CFP). В допълнение към бакалавърска степен и три години съответен трудов опит, това разграничение изисква полагане на изпит, който обхваща множество области на финансовото планиране.

Заплата на финансовия консултант и перспективи

Според PayScale.com финансовите консултанти печелят средна годишна заплата от 64 813 долара. Най-ниско платените печелят около 39 500 долара, докато най-високо платените получават над 106 000 долара годишно. Някои финансови консултанти печелят комисионна от продажба на определени продукти или могат да получат бонуси за постигане на целите за изпълнение. Самостоятелно заетите финансови консултанти могат да събират почасова такса за своите услуги или да начисляват процент от активите на клиентите, които управляват.

Финансовите консултанти трябва да имат обещаващи перспективи за работа през следващото десетилетие. Според Бюрото по трудова статистика (BLS), заетостта на лични финансови съветници ще нарасне с 15 процента между 2016 и 2026 г. Голяма част от това увеличение ще бъде резултат от бейби бумърите, които искат помощ в управлението на активите, докато преминават в пенсия. Очаква се дори по-младите хора да търсят подобни услуги през следващите години, защото работниците стават все по-отговорни за създаването на собствени пенсионни планове, вместо да разчитат на фирмена пенсия.

Ако искате да привлечете правилните хора във вашата компания, от решаващо значение е да започнете процеса на търсене на кандидати на десния крак, като изготвите солидна длъжностна характеристика. Бързо става уморително и загуба на вашето време като фирма за набиране на персонал, за да се наложи да разровите десетки, ако не и стотици приложения, за да намерите някой, който дори отговаря на минималните квалификации за свободната позиция. Ако можете да напишете страхотна длъжностна характеристика, която да бъде публикувана в различни обекти, ще можете да направите голяма част от сортирането, преди да видите едно резюме. С ясно формулирани изисквания и ежедневни задачи, вашата длъжностна характеристика ще увеличи частта от приложенията, които получавате, съобразени с това, от което се нуждае компанията, което значително улеснява работата ви. Прочетете примерната длъжност на финансовия консултант по-долу, за да усетите какво трябва да се направи.